Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Soja. Para informações adicionais entre em contato com valeria.cardoso@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  03/04/2012
Data da última atualização:  25/07/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  POMARI, A. F.; BUENO, A. de F.; BUENO, R. C. O. de F.; MENEZES JUNIOR, A. de O.
Afiliação:  ALINE FARHAT POMARI, USP; ADENEY DE FREITAS BUENO, CNPSO; REGIANE CRISTINA OLIVEIRA DE FREITAS BUENO, FESURV - Rio Verde, GO.; AYRES DE OLIVEIRA MENEZES JUNIOR, UEL.
Título:  Biological Characteristics and thermal requirements of the biological control agent Telenomus remus (Hymenoptera: Platygastridae) reared on eggs of different species of the genus Spodoptera (Lepidoptera: Noctuidae).
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Annals of Entomological Society of America, College Park, v. 105, n. 1, p. 73-81, 2012.
DOI:  dx.doi.org/10.1603/AN11115
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The biological characteristics of Telenomus remus Nixon, 1937 (Hymenoptera: Platygastridae) on eggs of Spodoptera albula (Walker, 1857); S. cosmioides Walker 1858, S. eridania (Cramer, 1782); and S. frugiperda (Smith, 1797) (Lepidoptera: Noctuidae) were evaluated under different temperatures (19, 22, 25, 28, 31, and 34ºC + - 1ºC). The duration of the T. remus egg-to-adult period on eggs of all four Spodoptera species and the longevity of adults of T. remus were both inversely proportional to the increase in temperature. Parasitoid emergence was higher than 80% at temperatures from 19 to 28º C when the parasitoid was reared on eggs of S. eridania and S. frugiperda. Differently, when the parasitoid was reared on eggs of S. albula and S. cosmioides, T. remus emergence at rates of 80% or higher just occurred from 22 to 25º C and at 22º C, respectively. At 34º C, this parameter was lower than 30% for T. remus reared in all hosts. The sex ratio was 64Ð86% females, except for T. remus in S. cosmioides eggs at 34º C, in which temperature it was 39%. The estimated thermal requirements of T. remus, for the thermal constant (K) and the base temperature (Tbase), were: 125.39 DD and 15.139º C; 125.56 DD and 14.912º C; 142.98 DD and 14.197º C; and 149.16 DD and 13.846º C, for S. cosmioides, S. frugiperda, S. albula, and S. eridania, respectively. In general, T. remus showed good parasitism potential on all the hosts, although eggs of S. frugiperda, S. eridania, and S. albula proved to be ... Mostrar Tudo
Thesagro:  Controle biológico; Praga de planta.
Thesaurus Nal:  Biological control; Insect control; Plant pests.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSO32970 - 1UPCAP - PP1205112051
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  15/12/2008
Data da última atualização:  23/10/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Autoria:  GUERRA, C. C.; TONIETTO, J.; GUGEL, G. M.
Afiliação:  CELITO CRIVELLARO GUERRA, CNPUV; JORGE TONIETTO, CNPUV; Gisele Mion Gugel, Bolsista Embrapa Uva e Vinho.
Título:  Potentiel oenologique des raisins rouges: encépagement et origine géographique des vignobles.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  In: CONGRÈS INTERNATIONAL DES TERROIRS VITICOLES, 7., 2008, Nyon, Suisse. Comptes rendus... Pully, Suisse: Agroscope Changins Wädenswill, 2008.
Páginas:  p. 300-306.
Idioma:  Francês
Conteúdo:  The study of technologic and phenolic maturation is very efficient to determinate quaçity potential os red grps cultivars and clones under different maturity levels or geographic origins.
Palavras-Chave:  Denominação de origem; Potencial enológico.
Thesagro:  Uva; Variedade; Vinho; Viticultura.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/203486/1/10424-2008-p.300-306.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV10424 - 1UPCAA - DDSP00380SP00380
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional